Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΤΑΜΕΣΗΜΕΡΟ

Πώς να εντοπίσετε την Αφροδίτη στη διάρκεια της ημέρας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: αποφύγετε τη θέαση του ήλιου (είτε με γυμνό μάτι είτε με οπτικό όργανο) εκτός αν θέλετε να χάσετε την όρασή σας.
Είναι ευκολότερο να εντοπίσετε την Αφροδίτη όταν βρίσκετε μακριά από τον ήλιο, σε ανατολικό τετραγωνισμό (πριν τη δύση του ήλιου) ή σε δυτικό τετραγωνισμό (μετά την ανατολή του ήλιου).

Το απόγευμα πριν την παρατήρηση, κατά τη δύση του ήλιου σημαδέψτε με τα χέρια τη γωνιώδη απόσταση Αφροδίτης-ήλιου (προσοχή στον ήλιο).

Την επόμενη μέρα συμβουλευτείτε ένα επιπεδόσφαιρο για τη θέση της εκλειπτικής στη συγκεκριμένη ώρα παρατήρησης.

Βρείτε μια θέση παρατήρησης που να κρύβει τον ήλιο (ένα ψηλό κτίριο, ή ένας τοίχος) αλλά να αφήνει ανοιχτό τον ανατολικό ουρανό.

Σημαδέψτε νοητά προς ανατολάς και επί της εκλειπτικής τη γωνιώδη απόσταση από τον ήλιο (που υπολογίσατε χθες βράδυ). Με την προϋπόθεση ότι είστε με ασφάλεια κρυμμένος στη σκιά του ήλιου σαρώστε την περιοχή με τα κιάλια (εστιασμένα στο άπειρο με τη βοήθεια ενός αντικειμένου στον ορίζοντα). Άπαξ και προσπεράσετε την Αφροδίτη θα το καταλάβετε.

Αφού βεβαιωθείτε για το σημείο, κατεβάστε τα κιάλια και προσπαθήστε με γυμνό μάτι. Είναι ευκολότερο αν εστιάσετε στον ορίζοντα και σηκώσετε γρήγορα το βλέμμα στο σημείο (τα μάτια παραμένουν για λίγο εστιασμένα στο άπειρο).
Βοηθάει πολύ να γνωρίζετε (από ένα χάρτη ή από ένα πρόγραμμα) πότε η Αφροδίτη περνάει από το μεσημβρινό σας, γιατί είναι εύκολο με μια πυξίδα να περιορίσετε την αναζήτησή σας σε μια στενή λουρίδα του ουρανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

slideshow

(κλικ στο μικρό Χ πάνω δεξιά για να παίξει)